ÇİFT KUTUPLU TRANSİSTÖR (BJT)
Transistörler devre uygulamalarında farklı bağlantı yöntemleri ile kullanılırlar. Transistörlerin elektronik devrelerde ortak-baz öngerilimlemeli, ortak-emetör öngerilimlemeli ve ortak-kollektör öngerilimlemeli olmak üzere üç farklı bağlantı yöntemi ile kullanılması söz konusudur. Bu bölümde, transitörlerin devre uygulamalarında en yaygın kullanıldıkları bağlantı yöntemi olan ortak-emetör öngerilimlemesi açıklanacaktır. Aşağıda ki şekillerde NPN ve PNP transistörler için ortak-emetör düzenlemesi gösterilmektedir.
Şekil-5'de gösterilmiş olan NPN devresi için Kirchhoff'un gerilim kanununu yazacak olursak aşağıdaki denklemi elde ederiz:
IC = (-1/RC)VCE + VCC/RC I I nolu denklemi kullanarak devrenin CE yük eğrisi çıkartılır. Yük eğrisinin eğimi -1/RC'dir ve Ic eksenini VCC/RC'de, VCE eksenini VCC'de keser. Aşağıdaki şekil yük eğrisini göstermektedir.
olarak bulunur.
Uygulama ApletiAşağıdaki aplette ortak emetör kuplajlı bir NPN transistörün çıkış karakteristik eğrileri kullanılmak üzere Şekil-5a'da gösterilen devrenin çalışma noktası ve yük eğrisinin tespiti gerçekleştirilmektedir. Bu devrede dikkat edecek olursanız yük eğrisinin saptanmasında RB direncinin etkisi olmamaktadır. Ancak, RB'nin değişiminin transistörün 'q' (çalışma noktası) noktasının saptanmasında doğrudan bir etkisi söz konusudur.
|